Vizitka s QR kódom. Tam, kde sa stretáva tradícia s technológiou

Vizitka s QR kódom. Tam, kde sa stretáva tradícia s technológiou

Kto povedal, že tlač nemôže efektívne spolupracovať s digitálnou verziou? Vizitky s QR kódmi sú dokonalým príkladom toho, že takéto spojenie je možné, a nielen to, ono dokonca perfektne funguje!

Vizitka s QR kódom – zostane s príjemcom oveľa dlhšie!

Vizitky s QR kódom sú spôsobom, ako zvýšiť účinnosť tohto marketingového produktu a preniesť akciu na ďalšiu úroveň, vrátane tej digitálnej. Určite ste sa už stretli s QR kódom – ak nie na vizitke, tak na inom produkte, ako je katalóg, obal alebo napríklad plagát propagujúci kultúrne podujatie.

QR kódy sú charakteristické štvorcové piktogramy, ktoré pri skenovaní pomocou mobilného telefónu alebo tabletu presmerujú používateľa na konkrétne miesto skryté v obrázku. QR kód môže obsahovať adresu webovej stránky, odkaz na produkt v internetovom obchode, fotografiu alebo napríklad presmerovanie na záložku “Kontakt” na webových stránkach vašej firmy. Technológiu QR môžeme definovať ako modernejšiu verziu čiarových kódov.

Vizitky s QR kódom znamenajú predovšetkým pohodlie

Prečo sa pri návrhu vizitky oplatí myslieť na vloženie QR kódu? Pohodlie je tu kľúčovým slovom! Osoba prijímajúca vizitku s kódom ju môže naskenovať a po načítaní údajov z kódu uložiť tieto informácie automaticky do kontaktov v telefóne (ako vCard). Vďaka tomu sa predlžuje životnosť vizitky a kontakt bude možný aj v situácii, keď sa vytlačená, papierová vizitka stratí, opotrebuje alebo omylom vyhodí. Po zadaní adresy firemného webu do QR kódu alebo po presmerovaní na záložku “Kontakt” má osoba, ktorá dostane vizitku, navyše možnosť navštíviť webovú stránku a rozšíriť svoje poznatky o rozširujúce kontaktné údaje, ktoré sa na vizitku nezmestili, alebo sa zoznámiť s ponukou spoločnosti. Toto moderné tlačiarenské riešenie je reakciou na progresívnu digitalizáciu a predstavuje komfort pre ľudí, ktorí uprednostňujú ukladanie kontaktov digitálnym spôsobom namiesto toho na analógových nosičoch.

Ako používať vizitku s QR kódom?

Skenovanie QR kódu je jednoduché, pohodlné a čo je najdôležitejšie, nevyžaduje pokročilé technologické znalosti. Potrebujete iba smartfón alebo tablet s funkčným fotoaparátom. Ľudia so zariadeniami Apple s najnovším softvérom nepotrebujú na prácu s QR kódmi špeciálnu aplikáciu. Tieto zariadenia majú zabudovanú funkciu čítania kódu – stačí namieriť objektív fotoaparátu na kód a samotný telefón ho načíta a navrhne ďalší postup (Uložiť do kontaktov alebo Otvoriť v Safari, ak kód obsahuje napríklad presmerovanie na konkrétny web). V prípade zariadení s Androidom alebo starším softvérom pre iOS stačí stiahnuť ľubovoľnú aplikáciu na čítanie QR kódov (napr. QRbot, QR Code Reader alebo QR Code Scanner) z obchodu Google Play (Android) alebo AppStore (Apple). Po stiahnutí a spustení aplikácie bude proces vyzerať podobne a v aplikácii na čítanie kódu sa zobrazí výzva na ďalšiu akciu (napr. Zobraziť webovú stránku vo vyhľadávači).

Ako si vytvoriť svoj vlastný QR kód?

O výhodách QR kódu na svojej vizitke už viete. Teraz je treba odpovedať na otázku, ako si taký kód vytvoriť? Jedná sa o priestor, kde sa hodia špecializované riešenia prehliadačov a mobilné aplikácie na vytváranie QR kódov. Navštívte Google a do vyhľadávacieho poľa zadajte “generátor QR kódov”. Vo výsledkoch vyhľadávania uvidíte desiatky špecializovaných riešení, pomocou ktorých si môžete vytvoriť svoj vlastný QR kód v niekoľkých jednoduchých krokoch (napr. qr-online.pl). Pred vygenerovaním vlastného kódu definujete, čo má obsahovať (adresa www, e-mailová adresa, akýkoľvek text, vizitka alebo iný odkaz). Ak chcete, aby sa váš kontakt po naskenovaní kódu uložil do telefónu príjemcu, vyberte možnosť vizitky. Ak chcete, aby kód skrýval odkaz, vyberte adresu www. Po vyplnení príslušných údajov (odkaz alebo kontaktné údaje) stačí kliknúť na “Generovať kód” a po chvíli bude daný kód pripravený na použitie s možnosťou exportovania do formátu PDF a využitia v grafickej podobe ako Vaša vizitka.

QR kód – perfektne sa hodí k týmto vizitkám!

Umiestnenie QR kódu sa osvedčí na samostatných aj skladaných vizitkách. Nemusíte robiť kompromisy a obmedzovať svoj obsah, len aby sa váš kód zmestil do malého priestoru. Použite jednu zo stránok a nezabudnite, že na stránke Justprint.sk máte možnosť vytlačiť obojstranné vizitky. V prípade skladacej vizitky je predvádzacie pole priamo úmerné priestoru, ktorý môžete v projekte využiť. Rozhodnete sa pre tento produkt? Pridajte na vizitku slogan, ktorý povzbudí k interakcii s QR kódom (napr. Naskenujte kód a uložte vizitku priamo do telefónu). Vďaka tomu človek, ktorý také niečo ešte nerobil, objaví novú funkčnosť a vy na tom získate, pretože kontakt s vami zostane u príjemcu oveľa dlhšie!